Arról, hogy vajon vannak-e szabályai a sör és sajt társításoknak, illetve hogyan érdemes készülni egy-egy kóstolóra, már az előző bejegyzésünkben írtunk: http://sorszovetseg.instamania.hu/bemutatkozik-a-sajt-es-a-sor-parosa/
Most ajánlunk néhány tuti párost, amikkel érdemes akár elsőként próbálkozni. A társításokhoz kapcsolódó tapasztalatok állandóan változnak és teljesen egyénfüggőek. A sörök és a sajtok párosítását épp a különböző változatok, a szinte végtelen számú stílus és íz teszi annyira izgalmassá. Ha van pár percetek, hallgassátok meg, milyen tippeket az Vásárhelyi István, sörgasztronómus.
Az olasz szakasz
Ha mozzarellával társítunk, akkor arra figyeljünk, hogy a sajt és a sör is minél könnyedebb és frissebb legyen, ezért válasszunk mellé könnyű, élesztős búzasört vagy akár egy finom pilsenit. A fenséges mascarpone sűrű, puha állagával, édes, friss és sokoldalú összetevőként felhasználható. Jó társítás egy komplex gyümölcsös ale, esetleg egy búzasör, így a savanykás ízek kontrasztban lesznek a sajt bársonyos gazdagságával. A keményebb sajtok közül a parmezán vajas ízű omlós textúrája jól harmonizál például egy lager kissé fűszeres és malátás ízével.
A holland módi
Mivel a Gouda sajtokat általában sós lében, vagy akár sörben érlelik, érdemes egy visszafogottabb sört kínálni hozzájuk. Erre a célra az alacsony komlótartalmú sörök a legalkalmasabbak, amilyenek az angol barna vagy borostyánsárga ale-ek. A füstös íz intenzitása márkánként változó, de az összes füstölt Gouda egy kicsit erősebb és mogyorósabb ízű, mint a natúr társai. A bak sörök hagyományosan erős és testes barna sörök, határozott maláta- és komlóízzel, mely kiválóan ellensúlyozzák a füstös Goudát.
Francia stílus
Korábbi kísérletünkben a diós brie sajtot szűretlen búzasörrel párosítottuk. Ebben a társításban a Brie gazdagon tejszínes krémes „tésztája” és a habzó búzasör frissítő citrusossága varázsolta ütőssé a kombinációt. Azonban kipróbálhatjuk egy gyümölcsös Ale-val is, a sör édes íze jó párost alkot majd az érlelt Brie ízvilágával.
Kék sajthoz
Persze a kék sajtok különböző stílusúak lehetnek – a legismertebbek a francia rokfort, az olasz gorgonzola és a dán kék sajtok. Sós, édes, illatos, pikáns, a különféle összetett ízek a kéksajtot rendkívül változatossá teszik, talán ezért van, hogy egy minőségi kéksajt képes kezelni egy súlyos sört, így javasolhatunk mellé valamilyen testesebb Portert vagy Stoutot, amely gazdag pörkölt malátája szépen érvényesíti a penész földes hatását.
Az angol front
Cheddarhoz feltétlen próbáljunk ki egy IPA-t. A párosításuk azért is jó választás, mert mindkettő éles és gyümölcsös. A cheddar erőteljes és kissé diós zamatát kiegészíti az IPA különleges keserű íze. Ha igazán jól sikerül kiválasztani a sör-sajt párt, akkor a cheddar kiemeli az IPA citrusos, fenyőmagos ízét. Az egyik legnagyobb szakértő Garrett Oliver szerint sem érdemes egy ilyen párosról lemaradni.
Hogyan kóstoljunk?
A sört kis kortyokban ízleljük meg, majd a szánkban körbeforgatva figyeljünk a testességére, az ízek arányaira és harmóniájára. A sör egyik fontos jellemzője keserűsége. Mivel a keserű ízt a garatban érezzük, hogy értékelni tudjuk, a sört a kóstoláskor le kell nyelni, csak így figyelhető meg az utóíze, mely lehet határozottan komlós, de gyümölcsös, édeskés is. Ezután jöhet a sajt, hogy lássuk, milyen párost alkotnak, hogyan lépnek reakcióba az ízek és a végén ismét egy korty sör, hogy teljes legyen a hatás.
TIPP: Ha több párost kóstolunk, akkor érdemes kis szüneteteket tartani és vízzel vagy egy falat bagettel semlegesíteni közben az ízeket.
Reméljük kedvet kaptatok és hamarosan felfedező útra indultok a sör és sajtpárok izgalmas világába. Ha olyan ütős párosra bukkantok, amelyet mindenkinek érdemes látnia és később kóstolnia, akkor ne habozzatok, osszátok meg velünk a Sör mi több Facebook oldalán!
Források:
http://www.askmen.com
http://www.craftbeer.com
http://www.seriouseats.com
http://www.npr.org
1 hozzászólás