Ez a recept igazi Jolly Joker, mert attól függően fagyaszthatjuk és porciózhatjuk, hogy milyen hűsítőre vágyunk. Fagyigéppel vagy a nélkül is elkészíthető, de ha egy krémes parféra vágyunk, nem gond, összehozhatjuk belőle. A hozzávalókat csészével mérjük ki, de nem érdemes megijedni, hiszen az arányok a legfontosabbak, az pedig bármilyen bögrével tartható.
A rendhagyó hozzávaló pedig egy sötét Stout típusú sör, amitől különlegesen finom édességet kapunk. Ez az Ale, rendkívül széles skáláját öleli fel a testes, sötét felsőerjesztésű söröknek. A friss ital, ízben a száraztól a bársonyoson, pörköltön keresztül egészen az édesig, krémesig, csokisig terjed. A sör különleges színét a nagy mennyiségű pörkölt árpa adja.*
Elkészítési idő: 20 perc előkészítés, 20 perc főzés, 8 óra (hűtés)
Hozzávalók egy liter fagylalthoz:
7 dkg tejcsokoládé, apróra vágva
1 csésze nem zsírszegény tej
½ csésze kristálycukor
Csipet só
4 tojás sárgája
1 csésze tejszín
¾ csésze Stout, azaz fekete sör
1 teáskanál vanília-kivonat vagy fél rúd vanília
1. Tedd a csokoládé darabokat egy nagy tálba.
2. Melegítsd fel a tejet, a cukrot és a sót egy közepes méretű edényben.
3. A tojások sárgáját felverjük, majd a langyos elegyet lassan hozzáöntjük. Ha elkeveredett tedd vissza az edénybe és alacsony lángon folyamatos keverés mellett egy hőálló spatulával forgasd (nagy mozdulatokkal keverd, hogy ne tudjon leragadni) addig, amíg be nem sűrűsödik. Ha szépen bevonja a spatulát akkor megfelelő, szinte pudingos lesz az állaga.
4. Ekkor ráborítjuk az összetört tejcsokira és addig kevergetjük, míg az fel nem olvad.
Tipp: Ha a pudingos keverék véletlenül csomós lett, akkor tegyél a csoki felé egy finom lyukú konyhai szűrőt és azon át öntsd a csokira a masszát.
5. Egy másik edényben verd fel a tejszínt, majd add hozzá a sört és a vaníliát, amikor már szép sima, összekeverhetjük a csokis eleggyel.
6. Pihentesd hűtőben (legalább 8 órát vagy akár egy éjszakát), másnap pedig öntsd a fagyigépbe és járj el a gyártó utasításai szerint.
Ha nincs fagyigép?
Gép nélkül is elkészíthető minden recept, ilyenkor a masina helyett nekünk kell kavargatni hűtés közben a masszát 10-20 percenként. Így nem biztos, hogy cukrászművészeti végeredményt kapunk, mert megjelenhetnek jégkristályok, de vegyük figyelembe, hogy a krémfagylalt állagát a tejszín adja meg és ebben a receptben nem zsírszegény tejszínnel dolgozunk. 🙂
Ebből a keverékből bátran készíthetsz parfét is. Ha emellett döntesz, akkor a kész masszát kanalazd előkészített formába, a tetejét pedig fedd le frissen tartó fóliával. Egy-két órára helyezd hűtőszekrénybe, majd legalább 6 órára tedd be a mélyhűtőbe.
Tálalás előtt fél órával tedd vissza a hűtőszekrénybe, sőt, ha szükséges, a forma alját állítsd hideg vízbe, hogy könnyebb legyen kiborítani a kész parfét. 1-1,5 cm vastag szeletekben tálaljuk, például csokoládé öntettel.
Persze, ha még egyszerűbbre vágysz, akkor huppants a sötét sörbe egy-két gombóc vanília fagylaltot és kész!
*Forrás: http://www.beeradvocate.com
Recept forrása: http://www.browneyedbaker.com/guinness-milk-chocolate-ice-cream/