A sörfőzéskor kizárólag a nőnemű, kúp alakú komlóvirágot, a komlótobozt használják megtermékenyítetlenül.
A komló évelőnövény, kétlaki, amely a metszéskor levágott vesszővel szaporítható, nincs szükség magokra. Így azután a hímivarú egyedek nemcsak feleslegesek, hanem zavaróak. Nem is termesztik, a növény azonban képes vadon megteremni. Az általa kibocsátott virágport, a spórákat a szél szerteviszi, megtermékenyíti a nőivarú egyedeket és magok keletkeznek. Ennek eredményeként megnő a komlótoboz súlya, ugyanakkor a mag a sör minőségét károsan befolyásolja. A magvak ugyanis gátolják az alsó erjesztésű sörök tisztulását. Ezért igyekeznek a hímnemű vadkomlót teljesen kiirtani. Angliában a magvas komló sohasem jelentett problémát az ale készítésére alkalmazott eljárásban.