A pilzeni sör mézes, kenyeres, malátás édességéhez és elegáns, zöldségesen száraz komlózásához remekül illik bármilyen krémsajt, amit egy kis karakteres zöldség és pár pikáns, enyhén csípős íz még jobban kiegészít.
Hozzávalók 4 személyre:
4-8 szelet teljes kiőrlésű szeletelt rozskenyér
4-8 datolya-paradicsom
20 dkg friss natúr krémsajt
3 evőkanál mustár
5 evőkanál ecetes reszelt torma
1 teáskanál méz
1 zöldpaprika (ízlés szerint csípős)
4-8 szelet vékonyra szelt sovány füstölt parasztsonka vagy szárított sonka
Elkészítés
A paradicsomokat kettévágjuk, és a leves, belső részt kiskanállal eltávolítjuk. A krémsajtot a mézzel, mustárral és a tormával alaposan összedolgozzuk és belekanalazzuk a paradicsomokba, majd a tetejét kis zöldpaprika-karikákkal díszítjük. A sonkát a kenyérre helyezzük, majd jóízűen elfogyasztjuk a paradicsom falatok mellé.
A torma és a mustár krémsajttal és mézzel szelídített csípőssége remekül passzol a zateci (Saaz) komló zöldséges-fűszeres ízvilágához. A méz és a rozskenyér az édeskés pilzeni malátával teremt kapcsolatot, míg a sonka sós íze kiegészíti és megkoronázza ezt az összeállítást. Kipróbálhatjuk más lágersörökkel is!