Születésétől kezdve egészen addig a felemelő pillanatig, amikor poharunkba jut, a csapolt sör útjának minden állomását szakértelem és emberi törődés kíséri. Hisszük, hogy a legközvetlenebb sörélményhez a csapon keresztül vezet az út. Összeszedtük, hogy miért!
Mindig fontos volt számunkra, de a 2018-as sörszezonban főszereplővé lép elő a csapolt sör. Ennek jegyében a Magyar Sörgyártók Szövetsége elindította Csapramagyar kezdeményezését, melynek célja, hogy a csapolt sör méltó helyre kerüljön a hazai sörkultúrában. Beszéljünk róla, ismerjük meg, és becsüljük meg még jobban ezt a töretlen figyelemmel és hozzáértéssel készült értéket! S hogy mi az, amitől ilyen különleges? Íme 5 dolog, amiért szeretjük a csapolt sört:
1. Eredeti ízvilág
A hordós sört pillanatpasztörizálásnak vetik alá, mely másodpercek alatt zajlik le. Az eljárás gyorsasága miatt a pillanatpasztörizált sör minimális ízbeli változáson megy keresztül, és különleges, gazdag aromát zár magába.
2. Minőségtartás
A sör kimondottan érzékeny a hőmérsékletingadozásokra. A nagyméretű, 20 vagy akár 50 literes hordók sörtömege azonban jól tartja a hőt, és mérsékelten követi a külső hőmérsékletváltozásokat, így azok nem befolyásolják a sör eredeti minőségét. A fémhordó a fénytől is védi a sört, ami szintén fontos szempont, mivel a fény jelentősen rontana a sör minőségén. A csapolt sör azonban először a pohárba töltve lát napvilágot, és így lesz tökéletes íze.
3. Frissesség
A csapolt sör-élmény közvetlenségében az idő is kulcsfontosságú tényező: a sörfejtés után átlagosan mindössze 2 hét telik el, míg az aranyló nedű a poharakban landol. Amikor egy megfelelően kezelt csapolt sört ízlelgetsz, nemcsak ízvilágban és minőségben, de időben is közel járhatsz „az eredethez”.
4. Odafigyelés
Mondhatnánk, hogy a sör könnyed műfaj, de a felszín alatt (azaz a pult mögött) szigorú technológiai és higiéniai szabályoknak kell megfelelnie, melyek szakértelmet, gondoskodást és precizitást igényelnek. Legyen szó a hordók tárolásáról, a csapok tisztántartásáról vagy a csapolási technikáról, a csapolt sör útjának minden állomását igényesség és odafigyelés kíséri.
5. Élmény
Csapolt sört fogyasztani több mint az ízek élvezete: a megfelelően szervírozott sör esztétikai értékkel bír, kultúrája, saját története van, melyet minden egyes kortynál érdemes tudatosítani. Így lesz igazi rituálé a sörözés, melyhez már csak három dolog szükséges: jó társaság, kellemes környezet és mértékletesség.
…és ez csak pár szempont a teljesség igénye nélkül, de még annyit tudnánk róla beszélni! Úgyhogy nem is állunk meg: leróva tiszteletünket a csapolt sör előtt, rendszeresen friss tartalmakkal jelentkezünk a témában – szóval, ha szeretnéd jobban feltérképezni ezt az izgalmas területet, tarts velünk és kövesd a Csapramagyart! S amikor legközelebb csapolt sört kortyolgatsz, gondolj rá, mennyi törődés és szakértelem kísérte egészen a poharadig!
Fogyaszd egészséggel!
Források:
http://kocsma.blog.hu/2015/06/29/miert_jobb_a_csapolt_sor
http://hvg.hu/gasztronomia/20120109_csapolt_uveges_sor
https://index.hu/bcs/2017/12/18/sor-sorforradalom-dreher/
2 hozzászólás