Gyakran gondolják, hogy csak édes, nehéz, magas alkoholtartalmú sörökhöz lehet megfelelő desszertet kínálni. A nagy nyári melegben egy könnyű, citrusos, üdítően friss bajor stílusú búzasörhöz is készíthetünk csábító édességet, csak a megfelelő ízeket kell összeválogatnunk.
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg mascarpone
20 dkg zsíros görög joghurt
2 tojás sárgája
2-3 evőkanál vaníliás cukor
1 narancs
1 citrom
1 lime
1 evőkanál citromlikőr
1 evőkanál balzsamecet-krém
1 csokor citromfű
1 kanál habfix;
5 karika zabkeksz
kevés fahéj
a díszítéshez egy őszibarack és pár levél menta
[masterslider id=”5″]
Elkészítés
A tojássárgáját felverjük a cukorral, majd beledolgozzuk a mascarponét és a joghurtot. Lereszeljük a citrusok héját és a keverékhez adjuk az apróra vágott citromfűvel, fahéjjal és a likőrrel együtt. Ezután a keverékbe forgatjuk a balzsamecet krémet és a habfixálót, hogy stabil legyen a krém. A kész krémet 1 órán keresztül a mélyhűtőben dermesztjük. A zabkekszeket egy pohár vagy kehely aljára morzsoljuk és rárétegezzük a krémet. A héjuktól megfosztott citrusokat apró gerezdekre vágjuk és gazdagon a krémre rétegezzük. Megismételjük a rétegezést, de az utolsó réteg krémre már nem a citrusok, hanem egy vékony őszibarack gerezd, kis zabkeksz darabka és menta kerül díszítésnek.
A bajor stílusú búzasör frissítő citrusos ízeivel csodásan harmonizál a pikánsan savanykás joghurt. A zabkeksz a könnyed búzamalátával alkot íz-egységet, míg a búzasör szegfűszeges-fűszeres észterei a fahéjjal teljesítik ki az ízeket. A gyümölcsös észterek az őszibarack friss illatával játszanak, miközben a lágy komlókeserű a citromfűvel harmonizál. Igazi csábító, mégis könnyed nyári desszert.