Végy öt lelkes sörrajongót, add hozzá a sörszakma jeles képviselőit, fűszerezd meg különleges szakértői előadásokkal, és bolondítsd meg izgalmas kihívásokkal! Ez a Csapramagyar csapos gyakornoki program, amit a Beerporn.hu csapatával és a Kraft Sör Egyesülettel főztünk ki a sörcsapok körül.
Minden hetet szívesen búcsúztatunk egy jó csapolt sörrel, de július 20. több volt egy átlagos sörözős pénteknél: ezen a napon került megrendezésre a Csapramagyar csapos gyakornoki program, a Beerporn.hu és a Sörszövetség szuperintenzív szakmai workshopja. Az esemény – párbeszédet teremtve neves sörszakemberek és a szakma iránt érdeklődő fiatalok között – a hazai csapos kultúra támogatását célozta meg.
A programra olyan sörrajongók jelentkezését vártuk, akik számára nem teljesen idegen a pultos élet. A kiválasztásnak nem volt feltétele a komoly vendéglátós múlt, inkább a szakma iránti nyitottságot kerestük. A kiválasztott csapos gyakornokok feladatait tartalmas előadások előzték meg, melyet maguk a szakértő zsűri tagjai prezentáltak. A szavazó bizottságot Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója, Vásárhelyi István sörgasztronómus, Lehmajer Viktor sörmerster, Király Petra sörnagykövet, Marcinkovics Győző sörtechnikai szakember és Csurgó János sörcsapoló mester erősítette. A programot Knap Gábor, a Beerporn.hu főszerkesztője, valamint Gulyás Dóra, a Sörszövetség titkára moderálta.
Az előadások mentén a csapos gyakornokok feladatai is lekövették a sör útját: a tananyag a sörcsap helyes bekötésétől a tökéletes csapoláson át a sörkoktélok megalkotásáig magában foglalt mindent, amit egy jó csaposnak tudnia kell.
Egy részletes alapanyagismereti előadással kezdtünk, majd versenyzőinket rögtön a mélyvízbe dobtuk, és megkapták a sör-sommelier szerepet. Öt remek sörmonológ után jött a sörgyártás folyamata, egy izgalmas memóriateszt és egy kis logisztikai fejtágítás. Az agymunkát igazi fizikai kihívással mozogtuk le: versenyzőink csapra verték a hordókat, majd jöhetett a várva várt sörcsapolás és a (sör)hab a tortán, azaz a tökéletes habkompozíciók módszertani gyorstalpalója. Ezután előkerült pár finom falat, és gyakornokaink ételt párosíthattak a lecsapolt sörökhöz. S ha már gasztronómia, akkor a sörkoktélok sem maradhattak el, melyek íz- és színvilágukban is igazán változatosra sikerültek.
Az egyes feladatok elbírálásánál szakértőink nem csupán az elméleti tudást, de a leleményességet és az előadásmódot is értékelték, és pontozással döntötték el, ki a legrátermettebb gyakornok. Végül hölgy csapos gyakornokot hirdettünk nyertesnek: a 22 éves, nyíregyházi Simon Eszter lett a program első helyezettje, akit egy házi sörcsapoló berendezéssel és sörrel ajándékoztunk meg – remélve, hogy nem ez lesz az utolsó győzelme a sörszakmában.
1 hozzászólás