Május 20-án megnyitottuk az idei sörszezont, ami más lesz, mint az eddigiek: 2015 nyara a sör és a modern magyar gasztronómia egymásra találásáról fog szólni. A páratlan páros egybekelését a hazai sajtó és blogoszféra képviselőivel ünnepeltük egy izgalmas sörsor és vele harmonizáló degusztációs menü elfogyasztásával, a hűvösvölgyi Villa Escában.
Már a welcome drink sem hagyományos koktél volt: Campari Orange megbolondítva citrusosan friss bajor stílusú búzasörrel, és hogy még inkább meghozzuk vendégeink étvágyát, epres görögdinnyés esszenciát kínáltunk mellé. Az újdonság érzése társult az italhoz, és a sör fogyasztásának nőiesebb vonalát sikerült megvillantania szakértőinknek, a hölgyek nagy örömére.
Schillinger Attila, a Magyar Sörszövetség elnöke, szezonnyitó beszédében elmondta: a Sör mi több célja, hogy a sör méltó helyére kerüljön a magyar sörivók asztalánál, és szeretnénk minél több tévhitet eloszlatni a sörrel kapcsolatban. Ebben segítőink az eseménysorozat szakértő-közreműködői: Szűcs Zsuzsanna dietetikus, Vásárhelyi István sörgasztronómus és Lenk Zsolt séf.
A konyhából kiszűrődő finom illatok jelezték, elkészültek a vendégváró falatok: bécsi virslis mini lángos és kapros uborka granité. Az este során, a látványkonyhában azon túl, hogy bárki betekintést nyerhetett az előkészületekbe és feltehette kérdéseit szakértőinknek a sör-étel párosításokról, a vállalkozó kedvű vendégek kötényt ragadhattak és a tálalásban is segédkezhettek.
A hideg előétel füstölt pácolt pisztráng filé volt endiviával és aragulával, kerti zöldség talpon pirított mogyoróval, fehér balzsamecetes dresszinggel, amihez zöldségesen komlós frissítő lágersört fogyasztottunk. Vásárhelyi Istvántól megtudtuk, a könnyed lágerek, friss világos ale-ek, búzasörök, sörpezsgők, ízvilágukban remekül passzolnak a halakhoz vagy a tenger gyümölcseihez.
Miközben Lenk Zsolt séfünk a meleg előétel elkészítésén dolgozott, addig le is döntöttük a sörrel kapcsolatos első számú mítoszt. Szűcs Zsuzsa dietetikus szakértő elmondta, a „sörhas” kialakulását, vagyis az elhízást nem a sör, hanem az energia egyensúly hiánya okozza. Vagyis az, ha az ételekkel, italokkal elfogyasztott kalóriamennyiség meghaladja a mozgással, munkavégzéssel felhasznált mennyiséget. Azonban minden egyes elfogyasztott kalória számít, az egészséges testtömeg megőrzése érdekében ezért nagyon fontos a mértékletesség. A meleg előételünk kecskesajtos köles orzottó, pácolt grillezett céklákkal, barackkal és chilis limeos kesudióval felszolgálva, amelyhez egy markánsan keserű India Pale Ale párosult, trópusi gyümölcsös, virágos illattal. Most javasoljuk valamilyen könnyű nassolnivaló beszerzését, mert a bejegyzésünk végére garantáljuk, hogy valamilyen finomságra vágyik majd kedves olvasó.
Lenk Zsolt, az újdonságokra mindig nyitott séfünk, az omlós konfitált báránycomb készítése közben megosztotta velünk, hogy a – borsika füves crustarddal, vajbab főzelék pürével, Brie sajttal és babér jus-vel tálalt – főételnek miként lesz ideális társa a testes barna ale, jellegzetes belga élesztővel, édeskés pörkölt malátával.
Ha van olyan, aki azt hiszi, étel-sör párok terén már nem vonultathattunk fel több újdonságot az este folyamán, annak még tartogat fordulatot a beszámolónk. Ugyanis, a jelenlévők szintén nem kis meglepetésére, bebizonyosodott, az édességnek is lehet megfelelő „sörtársa”. A „túró pudding”-ot, sörös-tonka babos étcsokoládé mousse-szal és áfonyával, tökéletesen egészítette ki a német stílusú, aszalt gyümölcsös ízvilágú, nehéz baksör. Ez a páros olyannyira elnyerte vendégeink tetszését, hogy egymás után jelentkeztünk (ők is és mi is) repetáért. Az étcsokoládé mousse különlegessége, hogy a desszerthez társított sötét baksör is belekerült visszaforralt formában, így remekül harmonizált a sörpárjával.
A rengeteg különböző sörfajta közül minden fogás mellé kiválaszthatjuk a legmegfelelőbbet, minden ételhez megtalálható a jól passzoló sör, hiszen a sör lehet édes vagy fanyar, gyümölcsös, kesernyés, vagy könnyeden friss. Bízunk benne, a bemutatott (és gondosan elfogyasztott), sokszínű párosításokkal sikerült kedvet csinálnunk a teszteléshez, keresgéléshez, kóstolgatáshoz, egy új gasztronómiai kalandhoz, mely során mindenki megtalálhatja a maga kedvenc sör-étel párosát.
Az útjára bocsátott eseménysorozat következő állomása a Sör mi több és a nagyközönség első találkozása lesz a Budavári Sörfesztiválon.