A nemzetközi sörünnep gondolata a kaliforniai Santa Cruzból indult világhódító útjára. Minden év augusztusának első pénteki napján, arra bátorítják a sörkedvelőket, hogy próbáljanak ki valami sörös újdonságot. Itthon, idén első ízben, hagyományteremtő szándékkal mi is csatlakoztunk az ünnephez. A világnap célja, hogy összehozza a sört szerető baráti közösségeket és egyesítse a sörbarát nemzeteket a sör zászlaja alatt. Ezen a napon megünnepeljük a sör készítőit és felszolgálóit is. Az ünnep alkalmából a „Sör mi több” szakértői csapata Stoller Márton grillmester és Vásárhelyi István sörgasztronómus segítségével kiváló minőségű húsokat társított, ízben harmonizáló sörfajtákkal.
A sörgasztronómus szerint, ha túllépünk azon a ponton, hogy a húsokat sörös pácokban érleljük, és inkább arra koncentrálunk, hogy az egyes húsfélék mellé, milyen söröket ajánlott társítani, akkor egy új izgalmas terepen találjuk magunkat. Persze mindehhez szükséges, hogy jó minőségű, ízes húsokkal kísérletezzünk és sok múlik azon is, hogy milyen fűszerekkel finomhangoljuk a párosainkat.
Szerencsére Stoller Márton megosztotta velünk három receptjét, amely mellé természetesen sört is javaslunk, igyekezve megkönnyíteni azok dolgát, akik kedvet kaptak a kísérletezésre.
Faszenes grillezett csirke, zöldfűszeres, citromos fürdőben
Hozzávalók:
egy egész csirke
1 citrom leve és egy kis reszelt héj
4 gerezd fokhagyma
1 dl olívaolaj
1 csokor petrezselyem
1 csokor bazsalikom
fél csokor citromfű
A csirkét félbe, majd még további 3-4 darabra vágjuk, csonttal együtt. Egy éjszakára 6%-os sóoldatba helyezzük. Mielőtt a rácsra kerül, dörzsöljük be citromborssal. Mindkét oldalát forró faszén fölött, direkt módon 20-20 perc alatt készre sütjük. Ha ez megvan, tovább daraboljuk, majd a citromléből, fokhagymából, bazsalikomból, petrezselyemből, citromfűből és olívaolajból álló pácban megfürdetjük és tálaljuk.
Javasolt sör pár: citrusos illatú, friss, markánsan keserű világos láger
Cseresznyefa forgácson sült ázsiai BBQ sertésoldalassal
Hozzávalók 1 kg oldalashoz:
egy gumó gyömbér
1 fej fokhagyma
2 fej hagyma
1 teáskanál füstölt paprika
1 teáskanál római kömény
fél teáskanál édeskömény
1 dl olaj
1 dl szójaszósz
1 citrom leve
Pácot készítünk a fűszerekből, majd a darabokra vágott sertésoldalast megforgatjuk benne és pár órára a hűtőbe tesszük. Első lépésben alufóliával letakarva, kevés víz hozzáadásával másfél óra alatt megpároljuk a grillsütőben. Ezután a faszenes grillt, indirekt sütési módra állítjuk és 110-120 fokon 30 perc alatt, már fólia nélkül megsütjük. A faszénre cseresznyefa forgácsot is dobhatunk, ami kellemes-füstös ízt ad a húsnak.
Javasolt sör pár: gyümölcsös aromájú, könnyed, belga apátsági Blonde Ale
Füstölt, érlelt marha hátszínnel, magos mustárral, házi Barbecue szósszal
Az izzó faszénre cseresznyefa forgácsot dobunk. A hátszínt egyben dörzsöljük be sóval, borssal és chilivel, majd lassan, alacsony hőfokon (100-110 C) körbe füstöljük 4-6 órán keresztül. Ha kihűlt, becsomagoljuk és betesszük a hűtőbe, amíg lehűl, mérettől függően kb. 2-3 órát. Ha eleget pihent hajszálvékony szeletekre vágjuk, a szendvicsnek való pékárut megkenjük magos mustárral, házi BBQ szósszal, és rukkola levelek társaságában rápúpozzuk a hátszín szeleteket.
A házi BBQ szósz receptje mindig más és persze titkos, de íme egy alaprecept:
2 fej nagyon apróra vágott hagymát olajon megdinsztelünk, hozzáadunk 3 evőkanál barnacukrot és karamellizálódásig pirítjuk. Ízlés szerint ízesítjük római és édes köménnyel, gyömbérrel, csilivel, fokhagymával, sóval, borssal, ha ezek kiadják az illatukat, felöntjük 1 liter paradicsom-szósszal. Rotyogtassuk egy darabig, majd öntsük fel 1 dl almalével, 0,5 dl alma vagy cider ecettel, 2 evőkanál worchestershire szósszal és 1 evőkanál őrölt fekete kávéval. Ha kész turmixoljuk simára.
Javasolt sör pár: száraz, kávés ízvilágú, karakteres sötét lágersör
Egy kis magyarázat:
Direkt sütési mód: A rács közvetlenül az izzó faszén fölé kerül és magas hőfokon (160-200 C), viszonylag rövid ideig sütjük az ételeket.
Indirekt sütési mód: A rács és a faszén között van egy indirekt sütőkő, ami elzárja az ételt az izzó faszéntől. Általában alacsony hőfokon (100-120 C), hosszú ideig sütjük a grillbe került ételeket, jellemzően kombinálva valamilyen kemény-fa forgáccsal, aminek a felszálló füstje pluszban ízesíti az ételt.
Miben süt a grillmester?
A Big Green Egg ötletét egy körülbelül 3000 éves ázsiai agyagedény adta. Évszázadokkal később, a II. világháború után a Japánban állomásozó amerikaiak felfedezték a kamadót és hazavitték magukkal Amerikába, éppen akkor, amikor a barbeque hamburger-láz elhatalmasodott az országon. 1974-es bemutatkozása után, a Tojás korai modelljeihez használt agyagot a NASA által kifejlesztett speciális kerámiával helyettesítették, így jött létre a Big Green Egg modern változata, amely a legextrémebb körülményeknek is ellenáll. Big Green Egg és Marci egymásra találása már-már meseszerű: egy designrendezvényen találkoztak, azóta elválaszthatatlanok. Róluk többet itt olvashatsz: http://blup.hu/portfolio_page/grillnchill/
Mutatunk egy bónusz receptet, amit a Sör Világnapján csokoládés zamatú, belga élesztővel erjesztett testes Porter-sörrel kóstoltunk össze.
Banános, mogyorós cupcake, keserű csokoládés krémmel
Hozzávalók, 12-14 darabhoz:
10 dkg vaj
10 dkg barna cukor
20 dkg fehér liszt
10 dkg hámozott mandula vagy mogyoró
3 tojás
1 dl tej
3 kisebb vagy 2 nagy banán
1 teáskanál sütőpor
1 fél vanília rúd
A sütőt kezdjük előmelegíteni 180 fokon, amíg összeállítjuk a tészta masszáját.
A tojásokat elkeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vanília rúdból kikapart magokat.
Megolvasztjuk a vajat és amikor már visszahűlt (hogy ne kapja össze a tojást) hozzákeverjük a tojásos, cukros masszához. Ha ez megvan öntsünk bele fél deci szobahőmérsékletű tejet.
A banánokat nyomkodjuk össze villával egy tányéron, de nem kell teljesen pépesre, finom lesz, ha maradnak benne kicsit nagyobb darabok.
A mogyorót zúzzuk apró darabokra, ennek az a legjobb módja, ha zacskóban egy konyharuhába tekerve a nyújtófával megütögetjük. Jó kis feszültség levezetés. J Ha már elég apró, akkor adjuk hozzá a lisztet és a sütőport.
A sütés előtt utolsó lépésben keverjük össze a lisztes mogyorós száraz hozzávalókat a vajas-cukros-tojásos nedves elegyünkkel, és adjuk hozzá a banánt is. A tészta nem túl sűrű, evőkanállal könnyen adagolható, ha sűrű, akkor adjunk még hozzá egy kis tejet.
Adagoljuk a cupcake papírokkal kibélelt sütőformába és 170 fokon 20-25 perc alatt süssük meg.
A krémhez:
330 g étcsokoládé (javasolt 76%-os kakaótartalmú)
3 evőkanál, cukrozatlan kakaópor
480 g puha vaj, amely nem helyettesíthető margarinnal
2-3 evőkanál mascarpone attól függően mennyire szeretnénk telt ízt adni a krémnek
Elkészítés:
A csokoládét darabokra törve olvasszuk fel vízgőz felett, majd hagyjuk hűlni. Közben a puha vajat keverjük habosra közepes fokozaton, majd adjuk hozzá a mascarponet és állítsuk a robotgépet lassú fokozatra és keverjük tovább egy-két percig. A még nem dermedt, de hűvösre hűlt csokoládét öntsük a vajhoz, közben lassú fokozaton folyamatosan keverjük a krémet még 5 percig.