Pár éve még a muffin, a brownie és a cupcake-k törtek utat maguknak a csokoládés édességek világában. A széleskörű ismertség elérte, hogy itthon is nyitottabbak legyünk a kísérletezésre és próbáljunk ki egy-két különleges hozzávalót. Szerintünk legalább egy brownie méretű potenciál van ebben a sörös tortában, amit az is imádni fog, aki nem nagy sörös és nem nagy édességes, mert a sütemény nem émelyítően édes, mégis szaftos. A nagy gasztro szakik azt mondják, vannak mennyben köttetett ízkombinációk, mint például a bazsalikom és a paradicsom, a lazac és a kapor, vagy az szilva és a fahéj, ebben a tortában a csokoládé és a sör olyan szépen kísérik egymást az ízekben, mintha mindig is együtt jártak volna.
Számtalan receptet átnyálazva végül úgy döntöttünk, Nigella Lawson, a konyha koronázatlan királynőjének egyik receptjét mutatjuk meg, amellyel biztosan nem lőhetünk félre:
Mesés, csokis sötét sörös torta – Nigella Lawson receptje alapján
Hozzávalók:
250 ml Guinness típusú sör
250 g sótlan vaj
75 g kakaó por
300 g porcukor
142 ml tejföl
2 nagy tojás
fél rúd vanília vagy 1 evőkanál vanília kivonat
275 g liszt
2 ½ teáskanál szódabikarbóna
A tetejére:
300 g krémsajt
150 g porcukor
125 ml tejszín
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. Öntsd a sört egy nagy, széles serpenyőbe. Add hozzá a vajat, majd melegítsd addig, amíg elolvad, ekkor habverővel keverd hozzá a kakaót és a cukrot. A következő lépésben összevegyítjük a tejfölt, a tojást, és a vaníliát, majd beleöntjük a vajas, sörös serpenyőbe és végül habverővel adagoljuk hozzá a lisztet és a szódabikarbónát is.
Ezután öntsük a tortatésztát a kikent és bélelt sütőformába és süssük 45-60 percig. Mivel egy igazán szaftos tésztát készítünk, ezért nagyon fontos, hogy hagyjuk teljesen kihűlni a tepsiben. Amikor a torta kihűlt, tegyük egy tálra és kezdhetjük a Nigellára olyan nagyon jellemző tejszínes krém készítését, amit aztán felhőként halmozunk a torta tetejére. Lágyan keverjük el a krémsajtot, majd a porcukrot szitáljuk hozzá, hogy biztosan csomómentes legyen, végül adjuk hozzá keményre vert tejszínhabot. Kifejezetten fogyasztás előtt díszítsük a tetejét a habbal, pont mint ahogyan egy pohár sör tetejét díszíti a hab.
Nigellától eltérően egyszerűbb mázat is készíthetünk a süteményre, ekkor csak mascarponet és porcukrot keverjünk össze ízlés szerint édesre és ezzel borítsuk be vékonyan a tészta tetejét és oldalát is.
Szerencsére már Budapesten is vannak olyan kis cukrászdák, ahol lehet ilyen sütit kóstolni, nekünk is itt sikerült lencsevégre kapni egy tortát. Nem vicc, a figyelmeztetés komoly, annyira finom, hogy függőséget okoz.
Jó nassolást!