Hogyan kóstoljunk sört? –Élvezd az illatokat!

A jó sörnek nincs szaga. A jó sörnek sokrétű, különleges illata van. A kész sörben a felhasznált alapanyagok és az erjedés során felszabaduló vegyületek mind hozzájárulnak a sör harmonikus illatához, amely persze sör fajtánként különböző. A víz a legtöbb esetben csak hordozó, de a maláta, a komló és az erjedést végző fajélesztők vagy vadélesztők és/vagy…

Tovább

Hogyan kóstoljunk sört? – Keresd a színeket!

Ha a sörünk a megfelelő hőmérsékleten a poharunkba került, kóstolás előtt élvezzük ki a látványt. Hiszen az íz-érzékelés fontos része, hogy az agyunk az illatok és a megjelenés alapján felkészítse testünket az étel-ital ízére. A sör mai ismereteink és régészeti kutatások szerint az emberiség legrégebbi kultúritala. A kezdetektől, egészen 1842-ig, a pilzeni sörtípus megjelenéséig a…

Tovább

Hogyan kóstoljunk sört? – A megfelelő hőmérséklet

A jéghideg sör rendre visszaköszön a reklámokból, plakátokról, és egy forró nyári napon – részben ennek hatására – nem is lebeg más a szemünk előtt, csak egy jóízűt húzni a párától fénylő korsóban habzó aranysárga italból. Azonban a különböző sörfajtákat egész más hőmérsékleten kell kóstolni, hisz van hűvös szomjoltó frissítő, ételekhez való kellemes kísérő, beszélgetős-kortyolgatós…

Tovább

Hogyan kóstoljunk sört? – A pohár kiválasztása

  Vásárhelyi István sörgasztronómus vendégbejegyzése.   Sok helyen és rengetegen leírták már a borkóstolás szabályait, azonban nagyon kevesen tudják, hogyan kell megfelelően sört kóstolni. A sörből sokan csak lehúznak egy korsóval, jobb esetben megnézik a habját és utána döntik le a torkukon. Ismerik a világos a barna, esetleg félbarna sört. De a sör nem csak…

Tovább

Sör és gasztronómia az Oktoberfesten is

Az Oktoberfest a világ legnagyobb sörös eseménye évente több millió látogatót fogad már 1810 október 12. óta, amikor Lajos, bajor herceg és Terézia hercegnő házasságkötése alkalmából meghívták a München melletti mezőkre (Theresienwiese) a város teljes lakosságát. A müncheni Oktorberfest nyomán természetesen világszerte más városok is megrendezik a maguk Oktoberfestjét, ahol a középpontban a sör és…

Tovább

Mesés, csokis sötét sörös torta

Pár éve még a muffin, a brownie és a cupcake-k törtek utat maguknak a csokoládés édességek világában. A széleskörű ismertség elérte, hogy itthon is nyitottabbak legyünk a kísérletezésre és próbáljunk ki egy-két különleges hozzávalót. Szerintünk legalább egy brownie méretű potenciál van ebben a sörös tortában, amit az is imádni fog, aki nem nagy sörös és…

Tovább

Megünnepeltük a Sör Világnapját

Minden év augusztusának első pénteki napján, a Sör Világnap alkalmából arra bátorítják a sörkedvelőket, hogy próbáljanak ki valami sörös újdonságot. A jeles nap alkalmából a „Sör mi több” csapata Vásárhelyi István sörgasztronómus és Stoller Márton grillmester segítségével kiváló minőségű húsokat társítottunk, ízben harmonizáló sörfajtákkal. „A hazai sör megérdemel egy önálló ünnepet, amiből reményeink szerint hagyomány…

Tovább

Grill receptek a Sör Világnapjára

A nemzetközi sörünnep gondolata a kaliforniai Santa Cruzból indult világhódító útjára. Minden év augusztusának első pénteki napján, arra bátorítják a sörkedvelőket, hogy próbáljanak ki valami sörös újdonságot. Itthon, idén első ízben, hagyományteremtő szándékkal mi is csatlakoztunk az ünnephez.  A világnap célja, hogy összehozza a sört szerető baráti közösségeket és egyesítse a sörbarát nemzeteket a sör…

Tovább

Fehéren fekete: tejcsokoládés fekete sörös fagylalt

Ez a recept igazi Jolly Joker, mert attól függően fagyaszthatjuk és porciózhatjuk, hogy milyen hűsítőre vágyunk. Fagyigéppel vagy a nélkül is elkészíthető, de ha egy krémes parféra vágyunk, nem gond, összehozhatjuk belőle. A hozzávalókat csészével mérjük ki, de nem érdemes megijedni, hiszen az arányok a legfontosabbak, az pedig bármilyen bögrével tartható. A rendhagyó hozzávaló pedig…

Tovább